Altijd aardig gevonden willen worden, een people-pleaser zijn, goedkeuring-zoeken; noem het wat je wilt, maar het zoeken naar eigenwaarde door de goedkeuring van anderen is een vruchteloze onderneming. Uiteindelijk is het een uitputtende manier om door het leven te gaan.

Waarom doen we het dan toch? Waarom heeft de mening van een ander zoveel invloed op hoe wij ons voelen over onszelf? Je kunt niet iedereen altijd tevredenstellen, dan is het toch logisch om ermee te stoppen? In dit blog geef ik je tips die kunnen helpen om van dit gedrag af te komen.

Hoe herken je dat je altijd aardig gevonden wilt worden?

Iemand die altijd aardig gevonden wil worden, wordt ook wel een people-pleaser genoemd. Heb jij het gevoel dat je misschien tot deze mensen behoort? Misschien herken jij jezelf dan in één of meerdere van deze signalen:

 • Je zet je eigen behoeften op de laatste plaats;
 • Je bent het met iedereen eens;
 • Je hebt moeite om grenzen te stellen en/of om nee te zeggen;
 • Je voelt je verantwoordelijk voor de gevoelens en emoties van anderen;
 • Je vermijdt conflicten.

Wat zijn de oorzaken van pleasegedrag?

Je neiging om altijd aardig gevonden te worden kan verschillende oorzaken hebben:

 • Je bent bang voor afwijzing van anderen
 • Je hebt eerder ervaringen opgedaan zoals pesten die ervoor zorgen dat je jezelf niet durft te laten zien
 • Je hebt bij je ouders altijd gezien dat ze pleasegedrag lieten zien en je weet niet goed hoe je hier ander invulling aan geeft.
 • Pleasegedrag kan een copingmechanisme zijn, je beschermt jezelf hiermee tegen stress of onaangename gevoelens.
 • Als HSP’er ligt pleasegedrag op de loer, omdat je andere mensen goed aanvoelt.

Welk gedrag laat je zien?

People-pleasers zijn mensen die de neiging hebben om de behoeften en verlangens van anderen belangrijker te vinden dan die van henzelf. Ze doen vaak hun uiterste best om conflicten te vermijden en zoeken goedkeuring van anderen. Hoewel attent en empathisch zijn over het algemeen een positieve eigenschap is, kunnen pleasers soms moeite hebben met het stellen van grenzen en zichzelf laten gelden.

Altijd aardig gevonden willen worden

Hoe uit zich dit op de werkvloer?

Een medewerker die altijd aardig gevonden wil worden zal geen nee zeggen tegen collega’s, leidinggevenden en taken. Als hem of haar naar een mening wordt gevraagd, dan zal hij of zij het meest gepaste antwoord geven en geen oprechte en persoonlijke mening.

Als er overgewerkt moet worden, dan zal deze persoon zich aanmelden of in ieder geval geen nee zeggen. De pleaser zal er alles aan doen om leidinggevenden en collega’s tevreden te houden, ook al loopt hij of zij zichzelf compleet voorbij.

Wat zijn de gevolgen van dit gedrag?

Empathisch en aardig zijn is positief gedrag, het wordt echter problematisch als je altijd aardig gevonden wilt worden. Dit gedrag is niet natuurlijk, je gaat namelijk compleet voorbij aan je eigen gevoelens. Altijd aardig gevonden willen worden, leidt uiteindelijk tot zelfverwaarlozing, wrok naar anderen en jezelf en een onvermogen om aan jouw eigen behoeften te voldoen en om je verlangens naar anderen te uiten.

Altijd aardig gevonden willen worden: tips om er vanaf te komen

Heb jij het gevoel dat je altijd anderen voor jezelf zet? Heeft dit gedrag een negatieve invloed op je welzijn? Dan is het verstandig om er iets aan te doen. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

 • Word bewust van je gedrag. Het is als eerst belangrijk dat je gaat herkennen wanneer je anderen voor jezelf plaatst. Stel jezelf de vraag: Heb je ja gezegd terwijl je nee wilde zeggen?
 • Leer om goed voor jezelf te zorgen. Krijg compassie met jezelf. People-pleasers zijn vaak mensen met een laag zelfbeeld. Het is belangrijk om hieraan te werken;
 • Zorg voor een sociale omgeving met mensen waarbij jij je vertrouwd en veilig voelt, zodat je jezelf kunt zijn. Hierdoor word je zekerder over jezelf en zul je meer voor jezelf opkomen.

Het is essentieel om een balans te vinden tussen kiezen voor jezelf en zorgen voor anderen. Het is niet egoïstisch om prioriteit te geven aan jouw eigen welzijn, het is zelfs noodzakelijk!

Conclusie

Altijd aardig gevonden willen worden; veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is echter gedrag dat op den duur heel negatief kan zijn voor jouw welzijn. Andere mensen willen behagen is een gevolg van een laag zelfbeeld, dit is vaak ontstaan in de jeugd. Je kunt van dit lage zelfbeeld afkomen door aan jezelf te werken. Valse overtuigingen kunnen ook verminderd worden of zelfs geheel weggenomen worden door middel van hypnose.