Ben jij hoogsensitief of hoogbegaafd en voel je je niet begrepen op je werk? Heb je moeite om aansluiting te vinden met collega’s en word je buitengesloten? Helaas komt dit veel voor onder hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen. De reden hiervoor is dat deze mensen niet alleen een heel andere belevingswereld hebben, maar ook andere interesses.

Dit zorgt ervoor dat je je niet begrepen voelt op je werk en er daarom ook niet meer met plezier naar toe gaat. Maar wat kun je er nu aan doen om dit op te lossen? In dit blog vertel ik je er meer over.

Hoe komt het dat je je niet begrepen voelt?

Van hoogbegaafde mensen wordt vaak gedacht dat ze niet sociaal zijn. Dit komt omdat ze het moeilijk vinden om een gesprek te voeren met mensen die ze niet kennen en ze houden er niet van om over koetjes en kalfjes te praten.

Ook mensen die hoogsensitief zijn worden gezien als overgevoelige mensen of minder sociale mensen. Ook hier geldt dat hoogsensitieve mensen vaak niet houden van small talk. Iemand die hoogsensitief is, praat liever over inhoudelijke onderwerpen. Dit kan zorgen voor strubbelingen op het werk, waardoor een HSP ‘er of HB ‘er zich vaak niet begrepen voelt.

Als je het gevoel hebt dat niemand je begrijpt, kun je je behoorlijk eenzaam voelen. In de meeste gevallen is het voldoende dat er iemand is die naar je luistert, zonder oordeel. Iemand die zich in jouw schoenen kan verplaatsen. Heb je niemand in jouw omgeving die ook sensitief of hoogbegaafd is, dan zou een coach of psycholoog je verder kunnen helpen.

Wat kun je zelf doen?

Als je wilt dat mensen je beter begrijpen, is het belangrijk dat je uit wat er in je om gaat. Zo krijgt een ander de kans om zich in jouw situatie in te leven en hier begrip voor te tonen. Helemaal op de werkvloer is dit erg belangrijk. Doe je dit namelijk niet, dan kunnen er gemakkelijk misverstanden ontstaan.

Blijft het gevoel bestaan dat je je onbegrepen voelt op de werkvloer? Dan weet je in ieder geval dat je op bepaalde punten anders denkt dan je collega’s en dat hoeft geen probleem te zijn. Als je jezelf blijft uiten, dan zal het begrip uiteindelijk groeien en leren je collega’s je ook beter kennen.

Lukt het niet in je huidige functie? Dan is het misschien tijd om te kijken naar een andere uitdaging. Het is belangrijk dat je je omringt met mensen bij wie je je op je gemak voelt en die je begrijpen. Dit zorgt ervoor dat je beter in je vel komt te zitten. Dit soort contacten verlopen gemakkelijk, het geeft rust en dit maakt dat je je verbonden, begrepen en minder eenzaam voelt.

Leer eerst jezelf goed te begrijpen

Natuurlijk is het belangrijk dat je door anderen begrepen wilt worden, maar het is allereerst belangrijk dat je jezelf goed begrijpt. Als jij zelf goed weet wat je wilt, waar je voor staat en wat je belangrijk vindt in het leven, dan kun je dit ook beter aangeven bij je collega’s.

Het kan een uitdaging zijn voor een hoogsensitief of hoogbegaafd persoon om de juiste werkomgeving te vinden. Je collega’s heb je immers niet (altijd) voor het uitkiezen. Wil jij weer met plezier naar je werk gaan en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan help ik je graag!