Veel hoogsensitieve mensen hebben moeite met veranderingen, zowel in de werk-, als privésfeer. Dit is erg jammer, want het biedt je als HSP’er ook kans om te groeien als persoon.

Hoe komt het dat hoogsensitieve personen zoveel moeite hebben met verandering? En wat kun je eraan doen? In dit blog vertel ik je er meer over.

Controle houden als HSP’er

Als je hoogsensitief bent en je kunt niet zo goed tegen veranderingen, dan heb je misschien de neiging om controle te willen houden. Als je controle hebt over alles wat in je omgeving gebeurt, dan beschermt dit je tegen (onverwachte) veranderingen. Als er plotseling iets verandert in je omgeving dan maakt dit je kwetsbaar of het geeft je een ongemakkelijk gevoel.

Deze gevoelens kosten energie, waardoor je als HSP’er vaak vermoeid raakt. Als het je al veel moeite kost om je leven bij elkaar te houden, dan is elke verandering er één teveel. Een HSP’er kan dit er dan gewoon niet bij hebben.

Toch verschilt het wel per persoon. Er zijn ook genoeg hoogsensitieve personen die juist wel behoefte hebben aan verandering, die de opwinding van verandering juist fijn vinden. Dit kan wel een valkuil zijn voor een HSP’er.

Waarom hebben HSP’s zoveel moeite met verandering?

Mensen die hoogsensitief zijn hebben vaak niet geleerd dat ze ook eigen verlangens hebben. Ze zijn gewend om zich aan te passen aan de omgeving, omdat ze anderen niet tot last willen zijn. Een HSP’er wil niet ten koste van een ander ruimte innemen. Daarnaast vinden ze het erg belangrijk dat anderen op een positieve manier naar ze kijken. Ze vinden het hierdoor lastig om hun eigen grenzen aan te geven en voor zichzelf op te komen.

Wanneer een hoogsensitief persoon zich ineens zou gaan profileren, dan komt hij/zij in een gevaarlijke zone terecht. Het liefste willen ze daarom alles bij het oude houden en ze leren zichzelf aan om geen veranderingen te veroorzaken, of dit nu in de werksfeer in of in een privésituatie.

Ook leren veel HSP’ers zichzelf af om eigen verlangens te hebben. Als je eigen verlangens hebt, bestaat namelijk de kans om afgewezen te worden. Een verlangen wordt dan een bedreiging. Niet zo gek dus dat HSP’ers moeite hebben met verandering.

Wat kun je als HSP’er doen?

Heb je als HSP’er moeite met verandering? Dan is het allereerst belangrijk om alle essenties te leren kennen van het HSP zijn. Waar komen je hooggevoelige eigenschappen vandaan? Het is noodzaak dat je dit op een diepgaand niveau begrijpt. Is dit namelijk niet het geval, dan lukt het je ook niet om te sturen en richting te geven.

Geef je daarnaast over aan je hooggevoeligheid en vecht er niet langer tegen. Jouw hooggevoeligheid is de bron van je ware verlangens. Verbind je je opnieuw met jouw eigen verlangens, dan zal alles op zijn plek vallen.

Omgaan met veranderingen; een aantal tips

Moet je voor het eerst ergens naar toe? Kijk dan eerst even op het internet. Het geeft je vaak al een rustiger gevoel als je een impressie hebt. Wanneer je een nieuwe werkplek krijgt, kun je vragen of je alvast een keertje mag komen kijken en kennismaken met je nieuwe collega’s.

Op vakantie gaan is voor een HSP’er meer stress dan ontspanning. Zoek op internet alvast wat informatie op over het vakantieland, of vraag iemand die er al geweest is om je wat over het land te vertellen. Zo kun je alvast een beetje vertrouwd raken met de vakantieplek.

Zie je vreselijk op tegen iets nieuws? Dan maak je het in je hoofd vaak erger dan het is. In plaats van allerlei doemscenario’s te bedenken, kun je je ook focussen op de leuke dingen die kunnen gebeuren. Je zou bijvoorbeeld fijne mensen tegen kunnen komen, je krijgt een hele uitdagende baan met een mooie werkplek of je gaat enorm genieten van je nieuwe sport.

Realiseer je dat veranderingen nu eenmaal bij het leven horen. Er kunnen hele mooie dingen uit voortkomen.