Een carrière nastreven kan voor een HSP’er best een uitdaging zijn. De werkvloer is voor veel hooggevoelige mensen namelijk een stressvolle plek. Voor ‘gewone’ mensen is spreken op een vergadering bijvoorbeeld heel gewoon, hetzelfde geldt voor het krijgen van feedback of vergaderen via Zoom. Veel HSP’ers raken van deze hele gewone situaties totaal over gestimuleerd.

Dat komt doordat hoogsensitieve mensen informatie dieper verwerken. Ze zullen daarom keuzes en beslissingen lang overdenken, ze kunnen zichzelf naar beneden halen omdat ze langzamer werken dan anderen en ze veroordelen zich vaak omdat ze niet aan small talk en gemaakte gezelligheid doen.

Uit meerdere onderzoeken blijkt echter dat leidinggevenden mensen met een hogere gevoeligheid hoog beoordelen voor hun bijdragen op de werkvloer. Arbeid wordt steeds meer geautomatiseerd, dat lijkt negatief voor de gevoelige mens.

Jouw kwaliteiten zijn echter nog nooit zo belangrijk geweest. Vaardigheden als creativiteit en intuïtie zijn namelijk niet na te bootsen door technologie. Waar liggen de specifieke kwaliteiten van een HSP? In dit blog geven we 8 voorbeelden.

Wat voor kwaliteiten heeft een HSP’er voor de werkvloer?

Hooggevoeligheid krijgt vaak negatieve aandacht, omdat een HSP’er snel overprikkeld is. HSP’ers hebben echter vele kwaliteiten die op de werkvloer benut kunnen worden. Dit zijn enkele ervan:

Je kunt diplomatiek denken

Een HSP’er denkt langer en bewuster na voordat hij of zij spreekt. Hierdoor ben je bedachtzamer met je woorden. Op de werkvloer kan je daardoor de meningen van verschillende mensen begrijpen en in evenwicht brengen door tactvol te communiceren.

Je kunt kritisch denken

Hoogsensitieve mensen hebben actievere hersencircuits en neurochemicaliën. Deze staan in verband met de mentale verwerking van impulsen. Een HSP’er neemt daardoor meer informatie op en hij of zij verwerkt dit op een complexere wijze.

Het resultaat is dat de HSP’er zaken van verschillende invalshoeken kan bekijken. Collega’s zullen waarschijnlijk nooit op oplossingen komen die jij wel ziet.

De kwaliteiten van een HSP'er op de werkvloer

Een HSP’er heeft een groot zelfbewustzijn

Zelfbewust zijn is belangrijk als werknemer. Mensen die een sterk zelfbeeld hebben zullen beter presteren op de werkvloer. Daarnaast kunnen ze goede leiders zijn, omdat ze hun stijl van leidinggeven kunnen afstemmen op de situatie.

Je hebt een sterke intuïtie

Een HSP’er heeft een groot vermogen om patronen te herkennen. Hierdoor kan hij of zij duidelijke beslissingen nemen. De intuïtie van een hoogsensitief persoon is hoger ontwikkeld dan bij andere mensen. Dit komt omdat de HSP’er constant nieuwe kennis opdoet over zichzelf en zijn of haar plek in de maatschappij.

Een hoog gevoelig mens is zeer integer

Een HSP’er vindt eerlijkheid heel belangrijk. Hij of zij zal dan ook alle beloftes nakomen en zich aan zijn of haar woord houden. Collega’s en leidinggevenden kunnen op de HSP’er rekenen. Daarnaast zal hij of zij zich uitspreken als er sprake is van ongelijkheid op de werkvloer.

Je zorgt voor een prettige werkomgeving

Een HSP’er voelt zich vaak een buitenstaander in de wereld. Daardoor heeft hij of zij een groot inlevingsvermogen. De hoogsensitieve medewerker voelt zich zeer betrokken bij de sfeer op het werk en zal het snel aanvoelen als bepaalde mensen zich buitengesloten voelen. Hij of zij zorgt daardoor voor een prettige werkomgeving, voor zichzelf en voor anderen.

Een HSP’er werkt grondig

Grondig en secuur werken is één van de bekendste kwaliteiten van een HSP’er op de werkvloer. Een hoog gevoelige medewerker zal veel tijd besteden aan voorbereidingen zodat alles zo goed mogelijk verloopt. De toewijding van een HSP’er doet de leidinggevende vaak verbazen. Hij of zij is zeer professioneel en wordt vaak zeer gewaardeerd door collega’s.

Je voelt en zorgt niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw collega’s

HSP’ers hebben zeer actieve neuronen die helpen om je in te leven en het gedrag van anderen te begrijpen. Hoogsensitieve mensen voelen de stemmingen van anderen aan voordat ze iets zeggen, vaak hoeven ze hun emoties niet eens kenbaar te maken.

Hierdoor voelen HSP’ers de behoeften van hun collega’s op de werkvloer. Is een team opgebrand, heeft iemand hulp nodig of is een klant of baas niet helemaal tevreden? Een HSP’er voelt het perfect aan en geeft hier invulling aan.