De term HSP (High Sensitive Person) is inmiddels vrij bekend in de maatschappij. Hoogsensitieve mensen hebben echter niet altijd dezelfde kenmerken. Veel HSP’ers zijn zo gevoelig voor impulsen dat ze hierdoor snel vermoeid raken.
Ze ontlopen daarom vaak drukte of voelen zich het best in een rustige omgeving. Er bestaan echter ook hoogsensitieve personen die juist veel impulsen nodig hebben; de hoogsensitieve sensatiezoeker. Dit wordt afgekort ook wel HSS genoemd.
Voor iemand met HSS is het moeilijk om balans te vinden in het leven. Een deel van hun HSP-persoonlijkheid zorgt ervoor dat ze zich afsluiten en afremmen. Aan de andere kant willen ze juist zoveel mogelijk meemaken. Ook op de werkvloer kan dit voor problemen zorgen. Verveling ligt namelijk al snel op de loer voor iemand met HSS.
Wat is HSS?
HSS is vastgesteld door de wetenschapper Marvin Zuckerberg. Aan de universiteit van Montreal deed hij een test waarbij hij mensen in een kamer onderbracht waar ze bijna geen zintuigelijke impulsen kregen. Uit deze test bleek dat sommigen erg overstuur raakten doordat ze geen prikkels ervaarden.
Dit onderzoek werd uitgebreid waardoor Zuckerberg ontdekte dat er zogenaamde High Sensation Seekers bestaan. Deze mensen zoeken constante stimulatie om hun heen, daarnaast willen ze zoveel mogelijk unieke ervaringen meemaken. Je kunt dan denken aan sociale interactie met mensen, activiteiten, smaakervaringen en emoties.
Wat zijn de kenmerken van HSS?
Net als HSP, uit HSS zich op verschillende manieren. Het is daarbij belangrijk waar en hoe iemand opgroeit. Door ouders gestimuleerd kan een HSS’er bijvoorbeeld zo goed worden in een sport, dat hij of zij een professioneel sporter wordt.
Andere HSS’ers zijn constant op zoek naar nieuwe impulsen, hun huidige leven verveelt hun snel, daarom zoeken ze stimulatie op andere plekken. Zuckerberg stelt dat een High Sensation Seeker vier veel terugkomende kenmerken heeft. Deze kenmerken zijn:
Op zoek zijn naar spanning en avontuur voor adrenaline
Iemand met HSS zoekt vaak naar spanning en avontuur. Hij of zij houdt van het gevoel om adrenaline door de aderen te voelen stromen. Dit is de reden waarom ze vaak fysieke activiteiten zoeken waar een risico aan verbonden is.
Andere mensen zullen dit vaak als extreem beschouwen, de HSS’er leeft ervan op. Deze zoektocht naar spanning of avontuur laat zich op meerdere manieren zien: denk aan het beoefenen van (extreme) sport maar ook het zoeken naar een uitdaging in werk. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van twee banen en het volgen van diverse opleidingen. Is er te weinig uitdaging, dan wordt het saai!
Constant ervaringen zoeken die diep binnenkomen
Een HSS’er kan ook op een andere manier intensiteit beleven. Uitdagingen hoeven niet altijd fysiek extreem te zijn. Mensen met HSS houden bijvoorbeeld ook van lastige situaties die hun zintuigen op scherp zetten.
Reizen is een activiteit die HSS’ers graag doen. In een andere cultuur kunnen ze compleet nieuwe prikkels opdoen. Veel HSP’ers zouden er overweldigt door raken, iemand met HSS voelt zich er voldaan van.
Weinig tot geen remmingen
Mensen met HSS zijn vaak heel spontaan en hebben weinig remmingen. Ze laten zich niet tegenhouden door eventuele normen en regels.
De HSS’er raakt snel verveeld
Sommige mensen hebben baat bij regelmaat, voor iemand met HSS betekent dit al snel sleur. De HSS’er raakt snel verveeld als hij of zij elke dag dezelfde impulsen krijgt. Hierdoor raken ze hun energie en lust voor het leven kwijt.
Ze hebben vernieuwende en spannende zaken in hun omgeving nodig. Ze zullen in geval van verveling er alles aan doen om iets nieuws te zoeken.
HSS op de werkvloer: wat zijn de valkuilen?
Bore-out ligt al snel op de loer voor iemand met HSS. Dat geldt ook voor HSS’ers op de werkvloer. De meeste banen zijn gebaat bij routine. Hierdoor weten de medewerkers precies wat te doen. Dit zorgt vaak voor de beste resultaten. Een HSS’er kan hier niet goed tegen. Hij of zij heeft liever uitdagend en afwisselend werk.
HSS op de werkvloer: Tips om ermee om te gaan
Dit zijn enkele tips om met HSS op de werkvloer om te gaan:
- Zorg ervoor dat je afwisselend en uitdagend werk hebt;
- Een routinematige baan is niets voor jou;
- Verveel jij je op jouw werk? Bespreek het met jouw leidinggevende;
- Heb je moeite om leuk afwisselend werk te vinden? Zorg er dan in ieder geval voor dat je voldoende impulsen krijgt in je privéleven;
- Zoek naar een goede balans tussen rust en activiteit;
- Leef gezond.