Ben je HSP en heb je een hekel aan groepen? Dan ben je niet alleen. De meeste hoogsensitieve personen voelen zich niet thuis in groepen. Ze worden overweldigd door alle indrukken, met als resultaat dat ze heel erg moe worden.

Dit is één van de voornaamste redenen dat HSP’ers er alles aan doen om groepen te vermijden. Helaas is het niet altijd mogelijk, helemaal niet op je werk. Wat kun je eraan doen om het presteren in teams en groepen makkelijker te maken? In dit blog laten we je op een andere manier naar groepen kijken.

Waarom is presteren in een team moeilijk voor een HSP’er?

Veel HSP’ers voelen zich niet op hun gemak in een groep en werken dan ook liever alleen. Soms ontkom je er echter niet aan om met andere mensen samen te werken. Het kan bijvoorbeeld dat je mening en bijdrage wordt gevraagd tijdens een vergadering. Dit zijn typische momenten waarop een hoogsensitief persoon het liefst verdwijnt. De aandacht van zoveel personen om hem of haar heen doet een HSP’er verstijven. Het zijn gewoon te veel impulsen om mee om te gaan.

Daarnaast wordt een HSP’er niet voor niets hooggevoelig genoemd. Hij of zij heeft meer ‘voelsprieten’ dan andere mensen. Dat zorgt ervoor dat de HSP’er vanuit intuïtie precies weet welke beslissing genomen moet worden en wat de beste oplossing is voor een probleem. Een team zal hier langer over debatteren.

De HSP’er voelt zich hierdoor onbegrepen, maar zal niet snel zijn of haar mening doorzetten, terwijl de HSP’er voelt dat zijn of haar zienswijze of oplossing de juiste is. Hoogsensitieve medewerkers gaan zich hierdoor terugtrekken en stilhouden. Presteren in een team kan hierdoor erg lastig zijn.

Hoe kun je een bijdrage leveren en niet overprikkeld raken?

Er zijn twee manieren waarop je toch als HSP’er toch kunt presteren op je werk. De eerste manier is door eerlijk te zijn naar jezelf en jouw leidinggevende. Waarom zou je in een groep willen kunnen presteren als je duidelijk beter af bent in je eentje? Je kunt daarom het best op zoek naar een functie waarin je heel zelfstandig kunt werken, een baan waarbij je veel beslissingen zelf mag maken.

Maak bovendien je leidinggevende en eventuele collega´s duidelijk dat je niet graag de aandacht krijgt in een grotere groep of in een team. De kans is groot dat je wel gewaardeerd wordt voor de duidelijke talenten die je wel hebt.

Zie ook: Hoogsensitieve medewerkers: hoe creëer je de juiste werksituatie?

Minder persoonlijk maken

Helaas is deze optie niet voor iedere HSP’er mogelijk. Veel mensen zullen in een team of groep moeten werken. Je kunt voorkomen dat je overprikkeld raakt en je bijdrage leveren door anders te leren kijken naar wat een groep is.

Een groep bestaat uit allemaal persoonlijkheden die zich ook niet altijd gemakkelijk voelen in de groep. Groepen worden alleen maar als prettig beschouwd als mensen positieve ervaringen hebben met de groep. Het gevoel dat je niet graag in een groep bent komt uit jouw verleden.

Waarschijnlijk heb je er nare ervaringen mee gehad in je jeugd. Een gevoelig kind dat in een groep gezet wordt zal snel overweldigd raken. Als daar goed mee omgegaan wordt, dan zal de ervaring positief zijn. Helaas gaat het echter meestal anders, hierdoor krijg je een hekel aan groepen.

Als HSP’er presteren in een groep

Door de nare ervaringen treden er onbewust beschermingsmechanismen op als je je in een groep begeeft. Je kunt bijvoorbeeld de hele omgeving in je opnemen en scannen. Sommige HSP’ers verdwijnen zelfs op energetisch niveau. Dit maakt het echter nog lastiger om met een groep om te gaan.

Wat je beter kunt doen is bewust aarden en dichtbij jezelf blijven. Werk aan bescherming van je eigen gevoelens door in een bubbel te gaan zitten.