Het is heel goed mogelijk dat er één of meerdere medewerkers in de organisatie hoogsensitief zijn. Hoe ga je hier als werkgever mee om? Hoogsensitieve mensen voelen aan wat er nodig is in de organisatie en voelen zich hierdoor extra verantwoordelijk.
De schaduwkant hiervan is dat ze vaak overprikkeld raken en de neiging hebben om net zo lang door te gaan totdat ze erbij neervallen. Hoe kun je overprikkeling bij hoogsensitieve medewerkers voorkomen, zodat ze niet in een burn-out terecht komen?
Wat is hoogsensitiviteit precies?
Ongeveer 20% van de mensen is hoogsensitief, dit blijkt uit onderzoek van psychologe Elain Aron. Het is dus heel waarschijnlijk dat er in iedere organisatie wel een hoogsensitief persoon rondloopt. Hoogsensitieve mensen zijn zeer gevoelig voor prikkels en verwerken deze prikkels diepgaand.
Niet alleen de gewone zintuigen zijn gevoelig voor deze indrukken; ook signalen die door anderen niet snel opgepikt worden komen binnen bij hoogsensitieve medewerkers. Denk dan bijvoorbeeld aan de sfeer, hoe mensen zich voelen en onuitgesproken verwachtingen.
Wat is de toegevoegde waarde van hoogsensitieve medewerkers?
Mensen die hoogsensitief zijn hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en zijn loyaal. Ze streven naar perfectie en dit zorgt ervoor dat het werk goed wordt gedaan en op tijd af is. Hun empatisch vermogen is groot en ze doen precies wat nodig is in een bepaalde situatie. Ze voelen zich betrokken bij de organisatie en zullen hun best doen om anderen hier ook in te betrekken. Hoogsensitieve medewerkers zijn vernieuwend en vaak creatief. Het is belangrijk dat hun toegevoegde waarde en talent wordt erkend, niet alleen door henzelf, maar ook door de werkgever.
Helaas hebben deze kwaliteiten ook een keerzijde. Omdat hoogsensitieve personen zich verantwoordelijk voelen om alles goed te doen, zullen ze de lat voor zichzelf hoog leggen. Ze gaan net zolang door totdat alles goed is geregeld.
Als het zover komt dat ze uitvallen, dan zijn ze ver over hun eigen grenzen gegaan. Het herstel kan dan lang duren. Om te voorkomen dat hoogsensitieve medewerkers uitvallen, is het daarom belangrijk om er preventief voor te zorgen dat ze niet overprikkeld en overwerkt raken.
Wat is overprikkeling precies?
Als iemand overprikkeld raakt dan kan dat twee oorzaken hebben; stress op een bepaald moment of langdurige stress. In principe is stress iets natuurlijks, het is een overlevingsmechanisme dat de mens in beweging zet; het fight of flight principe. Stress zendt prikkels door waardoor we gemotiveerd worden en blijven. Hierdoor pak je bepaalde zaken aan op je werk; je werkt, leert en luistert en gaat door. Deze prikkels kunnen positief zijn, maar ook negatief.
Er kunnen echter ook momenten zijn dat iemand te veel prikkels oppikt. Als het brein dit niet goed kan verwerken, dan kan hij of zij overprikkeld raken. Hoogsensitieve mensen verwerken alle prikkels op een diepgaande manier. Dat is de reden waarom ze sneller overprikkeld raken, zeker als er niet voldoende tijd genomen wordt om bepaalde prikkels te verwerken, op professioneel vlak, maar ook privé.
Perfectionisme bij HSP’ers
Overprikkeling kan ook optreden als iemand zichzelf teveel druk oplegt. Perfectionisten hebben hier vaak last van, maar ook hoogsensitieve mensen vinden vaak dat ze veel ‘moeten’. De lat te hoog leggen is één van de grootste redenen van overprikkeling. Het kan op den duur zelfs een burn-out veroorzaken. Dit komt doordat ze het gevoel hebben dat ze de controle over hun leven kwijt zijn, ze kunnen de hoge verwachtingen niet meer aan.
Tips om overprikkeling tegen te gaan op de werkvloer
Zo’n 20% van de mensen is hoogsensitief, dat zal dus ook gelden in een bedrijf. Hoogsensitieve mensen kunnen hele belangrijke medewerkers zijn in een bedrijf, het is daarom belangrijk om te zorgen dat ze hun kwaliteiten zo goed mogelijk kunnen uiten. Dit kan alleen als ze niet snel overprikkeld raken op hun werk.
Hier zijn enkele tips om dit tegen te gaan:
- Maak duidelijke afspraken over werk, werkplek en rust. Een hoogsensitief persoon zal zelf nooit aangeven dat hij of zij iets niet aankan, het is daarom belangrijk om hierop te letten.
- Een open werkplek is vaak prettig, maar luidruchtig. Het kan bevorderlijk zijn als er geluiddichte werkruimtes zijn.
- Tapijt en wanden van geluidsabsorberend materiaal zorgen voor meer rust op de werkplek.
- Zorg ervoor dat de koffiehoek afgescheiden is van de werkplek. Afleiding door langslopende en pratende collega’s kan storend zijn.
- Zorg ervoor dat de hoogsensitieve collega’s voldoende rust nemen, het liefst op een andere plek dan de werkplek.
Hoe zet je hoogsensitieve medewerkers in hun kracht?
Hoogsensitieve mensen zullen het best functioneren als ze het gevoel hebben dat ze het vertrouwen van het bedrijf hebben. Een gelijkwaardige en open werkrelatie is daarom belangrijk. Wanneer ze werk doen dat hun talenten naar boven brengt dan zullen ze zeer gemotiveerd zijn; ze bloeien op, functioneren goed en herstellen sneller van alle prikkels. Een burn-out zal dan niet snel plaatsvinden.
Het is belangrijk om de hoogsensitieve medewerkers vanuit hun eigen kracht te laten werken, hun zwaktes of onzekerheid benadrukken zal een negatief gevolg hebben.
Gerelateerde blogs
Misschien kan ik je met deze blogs ook helpen: