Voor hoogbegaafde en hoogsensitieve personen kan het soms een uitdaging zijn om diepgang en vervulling te vinden in hun werk. Ondanks hun buitengewone vaardigheden en gevoeligheid voor nuances, ervaren ze vaak een gemis aan diepgang en een gevoel van niet volledig tot hun recht komen in hun professionele leven. Als je hoogbegaafd of hoogsensitief bent en het gevoel hebt dat je diepgang mist in je huidige werkomgeving, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit blog vertel ik je er alles over.

Wat houdt het in om hoogbegaafd te zijn?

Iemand die hoogbegaafd of hoogsensitief is, heeft kenmerkende kwaliteiten en eigenschappen. Dit maakt dat je in bepaalde dingen bovengemiddeld goed bent en dat je bovengemiddelde resultaten op bepaalde gebieden behaalt.

Dit betekent echter niet dat je in álles goed bent (dit is een misverstand dat veel wordt gemaakt als het gaat om hoogbegaafdheid). Het betekent ook niet dat ook al ben je bovengemiddeld, dat dit dan ook tot uiting komt. De omgeving waarin je bent opgegroeid en in functioneert speelt daarin een grote rol.

Als hoogbegaafde bestaat de kans dat je tegen bepaalde problemen aanloopt. Je voelt je anders, je gevoel is intenser en je denkt sneller dan de gemiddelde mens. Dit kan ervoor zorgen dat je heel succesvol bent in je werk, maar het kan ook maar zo zijn dat je je snel verveelt op je werk, dat je onderpresteert en vaak conflicten hebt met mensen. Dit maakt het voor een hoogbegaafd persoon erg belangrijk om werk te doen dat bij hem/haar past.

Hoe merk je dat je diepgang mist in je werk?

Herken jij jezelf in onderstaande kenmerken? Dan is de kans groot dat je diepgang mist in je werk.

  • Je verveelt je op je werk;
  • Je stelt werk uit;
  • Je vindt je werk niet meer leuk;
  • Je bent de hele tijd met randzaken bezig, zoals je telefoon of social media;
  • Je hoeft geen enkele moeite te doen om je werk te doen;
  • Je voelt je lusteloos.

Als je te lang draait op de automatische piloot, dan is dit een teken dat je enige mate van diepgang mist in je werk. Er is natuurlijk niets mis mee als alles je gemakkelijk afgaat, maar dit kan op den duur vervelend zijn en zelfs leiden tot een bore-out.

Diepgang en zingeving en het verband met hoogbegaafdheid of HSP

Zinvol werk doen en een bijdrage leveren aan de wereld is voor veel mensen een belangrijke kernwaarde. Vind je dit niet terug in je werk, dan kan verveling snel toeslaan. Dit thema komt vooral terug bij hoogsensitieve en hoogbegaafde mensen.

Diepgang en zingeving zijn belangrijke waarden voor een HSP ‘er. Om dit in je werk te kunnen vormgeven is een grote uitdaging. Als hoogbegaafde is het helemaal een uitdaging om een baan te vinden die bij je past.

Gevoelig voor bore-out

De meeste mensen hebben wel gehoord van een burn-out. Iets minder bekend is de bore-out, al is dit net zo serieus. Hoogbegaafde mensen zijn hier erg gevoelig voor vanwege hun bovengemiddelde verlangen naar intellectuele prikkeling en complexiteit. Het is niet vanzelfsprekend dat hier in hun werk aan wordt voldaan.

Qua symptomen lijkt een bore-out veel op een burn-out. Je kunt je vermoeid en neerslachtig voelen. Bij een burn-out komt dit omdat je te veel hooi op je vork hebt genomen, terwijl het bij een bore-out te weinig is. Als je niet voldoende uitdaging hebt in je werk ga je je vervelen, wat leidt tot vermoeidheid.

Als je je vermoeid voelt, heb je geen zin om iets te doen, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Om een bore-out te voorkomen is het juist belangrijk dat je uitdaging en complexiteit opzoekt. Mis jij die diepgang in je werk en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je graag!