Wanneer je ziek bent geweest, staat je leven volledig op zijn kop. Je hebt een tijd niet kunnen werken en je hebt al je energie in je herstel gestoken. Ben je inmiddels weer klaar om te werken?
Dan is het tijd om na te denken over wat je wilt en kunt: terugkeren naar je oude baan of moet je toch ander werk zoeken? Misschien ben je niet meer in staat om je vorige werkzaamheden op te pakken.
Je werkgever moet dan altijd met je meedenken en kijken of deze werkzaamheden kunnen worden aangepast. Is dat niet mogelijk? Dan is het tijd om aan een tweede spoor traject te beginnen. Ik help je daarmee graag op weg.
Wat is een tweede spoor traject?
Ben je door ziekte uitgevallen en keer je na verloop van tijd weer terug naar je oude baan? Dan volg je het zogenaamde eerste spoor. Een tweede spoor traject wordt pas opgestart wanneer je niet meer aan de slag kunt bij je vorige werkgever of als je langer dan een jaar ziek bent. Dit betekent dat je op zoek moet gaan naar ander werk bij een andere werkgever.
Maar hoe vind je deze? In de meeste gevallen doe je dit samen met een re-integratiebureau. Tijdens het tweede spoor traject krijg je sollicitatiebegeleiding en word je door het bureau ondersteund bij het vinden van een nieuwe baan.
Hoe vind je nu een baan die echt bij je past?
Het is geen eenvoudige taak om nieuw werk te vinden waarbij je alles uit jezelf kunt halen. Door je ziekte is er veel veranderd. Je merkt misschien dat je wat beperkingen hebt, je bent onzeker over je plek op de arbeidsmarkt of staat totaal anders in het leven dankzij deze ingrijpende gebeurtenis.
Daarom is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen: waar haal je voldoening uit? Welke kwaliteiten wil je benutten tijdens je werk? Welke oude patronen wil je gaan doorbreken? Des te beter je weet wat je wilt, des te makkelijker je aan jouw doelen kunt werken.
Ondertussen krijg je vast veel tips en advies van dierbaren. Dat is goed bedoeld, maar kan ook een negatieve uitwerking hebben. Misschien voel je je onder druk gezet of heb je het gevoel dat je in een bepaalde richting wordt geduwd door anderen.
Juist in deze fase is het belangrijk om naar jezelf te blijven luisteren. Vind je dat moeilijk? Dan kan ik je als re-integratiecoach helpen. Ik help je om in contact met jezelf te staan en om andermans mening van je af te laten glijden.
Dit kan re-integratiecoaching jou bieden
Door je ziekte zie je misschien enorm op tegen het sollicitatieproces. Aan de ene kant wil je lekker aan de slag gaan, maar aan de andere kant is het spannend om nieuw werk op te pakken. Het is mijn taak als re-integratiecoach om je met deze twijfels en angsten te helpen.
We kijken samen naar wat je allemaal nog wel kan en welke kwaliteiten jij in huis hebt. Samen stellen we een trajectplan op, waarin precies staat aangegeven hoe we jou aan een geschikte baan gaan helpen. Zo gaan we samen op zoek naar banen die je aanspreken en werken we stapsgewijs naar die ene sollicitatie toe.
Re-integratiecoaching is er om jou houvast en steun te bieden, maar ook om je weer in jezelf te laten geloven.
Zie ook: re-integratiecoach voor traject 2e spoor
Wie ben ik en hoe kan ik jou op weg helpen?
Even voorstellen: ik ben Marjon Tjepkema, een ervaren coach met een specialisatie op het gebied van zorg en onderwijs. Klop je bij mij aan voor re-integratiecoaching, dan is het voornaamste doel om een andere passende baan (2e spoor) te vinden of je daarnaast te ondersteunen bij de terugkeer in je eigen of ander werk bij de eigen werkgever (1e spoor).
Dat doen we door een trajectplan op te stellen en je door middel van coaching te begeleiden naar ander werk. Maar dat is niet het enige waar ik bij kan helpen. Samen proberen we ook inzicht te krijgen in je gedrag. Met welk gedrag help je jezelf en op welke punten loop je juist vast? Met behulp van verschillende technieken – zoals mental coaching, voice dialogue en HartCoherentie – ondersteun ik je in je re-integratieproces.