Hooggevoeligheid is een inmiddels een bekend fenomeen. HSP’ers hebben bepaalde kenmerken waardoor ze een geweldige plek hebben in de maatschappij. Op werkgebied wordt hoogsensitiviteit echter best vaak gezien als een negatieve eigenschap. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat HSP’ers door stress tegen problemen aanlopen en uitvallen.

‘Moet je op je werk vertellen dat je hooggevoelig bent?’ is dan ook een zeer terechte vraag. Aan de ene kant wil je voor begrip zorgen bij je werkgever, aan de andere kant zorg je er misschien voor dat je onmiddellijk als probleemgeval wordt gezien. In dit blog gaan we dieper in op dit onderwerp.

Je ontdekt dat je hooggevoelig bent; moet je dit aangeven of niet?

Je bent als medewerker niet verplicht te melden dat je hooggevoelig bent. Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap, geen ziekte of afwijking. Daarom heb je zelf de keus of je het op jouw werk gaat vertellen of niet. Beide opties hebben voor-, en nadelen.

Hooggevoeligheid wel aangeven op het werk

Door jouw hooggevoeligheid wel aan te geven op het werk kun je voor begrip zorgen bij jouw werkgever en leidinggevende. Misschien is het daarom mogelijk om bepaalde aanpassingen te doen zodat jij beter kunt functioneren.

Je kunt dan denken aan een aparte werkruimte, een noise-canceling headset of andere aanpassingen. Werkgevers die echt open staan voor hooggevoelige mensen zouden zelfs kunnen profiteren door jouw eigenschappen maximaal te benutten.

Hooggevoeligheid niet aangeven op het werk

Het kan zijn dat er binnen bedrijven een negatief beeld bestaan van hooggevoeligheid. HSP’ers worden daardoor beoordeeld als labiel, onbetrouwbaar, te gevoelig, vaak ziek en daardoor eigenlijk ongeschikt. Misschien heb je zelf ook wel de ervaring dat je regelmatig overbelast en overweldigd raakt.

Hierdoor functioneer je vaak niet zoals je zelf zou willen. Het is dan logisch dat je ervoor kiest om het niet aan te geven op het werk. Je wilt gewaardeerd worden voor je kwaliteiten, want die bezit je zeker.

Jij bepaalt wat het beste is voor jezelf

Uiteindelijk is het een afweging die je zelf maakt. Het is een beslissing die je weloverwogen moet nemen. Heb je werk gevonden waar de werkgever en leidinggevenden echt open staan voor hun medewerkers?

Zijn ze er constant op zoek naar manieren waarop ze het werk makkelijker en beter kunnen maken voor hun werknemers? Dan is de kans groter dat ze open staan voor jouw hoogsensitiviteit en mee willen denken om de werkomstandigheden voor jou zo goed mogelijk te maken.

Werk je op een plek waar ze nog een mentaliteit hebben van niet zeuren maar keihard doorgaan? Worden mensen die uitval vertonen als probleemgevallen behandeld? Dan is de kans klein dat ze begrip hebben voor hooggevoeligheid.

Wat geef je aan in het gesprek?

In het gesprek geef je ten eerste aan wat hoogsensitiviteit precies inhoudt. Je geeft aan wat jouw sterke eigenschappen zijn, wat voor voordelen jij zou kunnen brengen op de werkvloer, wat de ideale werkomstandigheden zijn voor jou en onder welke voorwaarden jij het best functioneert.

Het zou heel fijn zijn als de werkgever oog heeft voor jouw specifieke kwaliteiten. Als je het gesprek aangaat focus je dan op jouw positieve eigenschappen. Natuurlijk kun je ook enkele zaken noemen waar je moeite mee hebt, misschien kunnen daar dan oplossingen voor gevonden worden.

Conclusie

Moet je op je werk vertellen dat je hooggevoelig bent? Het hangt af van de context van je baan en de aard van je HSP. Als je denkt dat je hooggevoeligheid jouw werkprestaties beïnvloedt of als je speciale aanpassingen nodig hebt om jouw taken uit te voeren, dan kan het nuttig zijn om dit aan je werkgever te melden.

Als je echter van mening bent dat je sensitiviteit jouw werkprestaties niet beïnvloedt of als je geen speciale aanpassingen nodig hebt, dan is het niet nodig om dit te vermelden.