Heb je ook vaak het gevoel dat je aan het einde van de dag totaal geen energie meer over hebt? Jouw energielevel is dan zover gezakt dat er niets meer uit je handen komt. Gedurende de dag micropauzes inplannen kunnen hiervoor de oplossing zijn.

Maar wat is een micropauze precies en hoe zet je ze in? In dit blog lees je er meer over.

Wat zijn micropauzes?

Een micropauze is een extreem korte pauze van dertig seconden tot maximaal vijf minuten. Een micropauze kan bijvoorbeeld zijn dat je een kopje koffie haalt, dat je een halve minuut uit het raam kijkt naar de wolken of even naar een collega loopt om te vragen hoe het gaat.

Micropauzes helpen je om je energie beter over de dag te verdelen, als je ze tenminste op het juiste moment neemt. Je kunt het beste micropauzes plannen op het moment vóórdat je productiviteit aan het dalen is.

Het beste kun je elk uur een micropauze inplannen. Tijdens deze micropauze is het ook belangrijk om even je benen te strekken. Zo doorbreek je het lange zitten en verklein je de kans op verschillende gezondheidsaandoeningen.

Micropauzes tijdens computerwerk

Een andere vorm van een micropauze is een ontspan pauze van 6 tot 10 seconden. Deze micropauze is vooral bedoeld voor mensen die de hele dag achter een computer zitten. Heb je de computer langer dan 8 minuten gebruikt? Neem dan een pauze van 6 tot 10 seconden. Dit lijkt misschien geen nut te hebben, maar uit onderzoek blijkt dat het wel degelijk effect heeft.

Deze micropauze zorgt ervoor dat je je handen van de muis en het toetsenbord weghaalt, waardoor er een betere doorbloeding ontstaat van polsen, armen, nek en schouders. Afvalstoffen worden hierdoor afgevoerd en zuurstof wordt opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de spieren ontspannen.

Je hebt meestal een statische houding tijdens computerwerk. Je handen zijn over het toetsenbord gebogen, je ogen op het scherm gericht en je hebt de muis in je hand. In deze houding maak je veelvuldig gebruik van de spieren in je nek, schouders, armen en handen. Je kunt deze houding een aantal uren volhouden en ook al is de spierbelasting niet hoog, de bloedtoevoer naar de spieren zal aanzienlijk verminderen.

Jouw spieren kunnen dit tijdelijk opvangen door gebruik te maken van opgeslagen energie, maar na een tijdje zullen de spieren vermoeid raken en verzuren. Dit kan vervelende pijnklachten als gevolg hebben.

Wat zijn micropauzes en hoe zet je ze in?

De voordelen van micropauzes

Micropauzes zijn effectief voor het voorkomen van klachten als ook het verminderen van klachten. Het is dus heel belangrijk om regelmatig micropauzes in te lassen. Daarnaast hebben micropauzes de volgende voordelen:

 • Je kunt je beter concentreren;
 • Je bent alerter;
 • Je presteert beter;
 • Je werkbeleving is positiever;
 • Lichamelijke en mentale ontspanning:
 • Je voorkomt en herstelt van RSI-klachten.

Wanneer kun je het beste een micropauze nemen?

Het is belangrijk om micropauzes op tijd te nemen. Werk je veel met de computer en wil je RSI klachten voorkomen, neem dan elke 8 minuten een korte ontspan pauze van een aantal seconden. Een langere micropauze kun je nemen net voordat je productiviteit daalt of plan elk uur een micropauze in van maximaal 5 minuten. Doe het vooral ook als je net lekker aan het werk bent! Zo blijf je effectief werken.

Als je hard werkt maken je hersenen stofjes aan die ervoor zorgen dat je alert blijft. Dit is een vorm van positieve stress. Dit is voor de korte termijn niet heel erg, maar op de lange termijn kan dit belastend zijn voor de hersenen en stress klachten opleveren.

Voorbeeld van een micropauze

Je kunt een micropauze nemen door een kopje koffie te halen of even naar een collega te lopen voor een kort praatje. Je kunt ook een halve minuut uit het raam staren. Wil je echter al je spieren ontspannen, dan kun je de volgende oefening doen:

 • Leg je armen op je schoot of laat ze langs je lichaam hangen;
 • Laat je schouders zo los en ontspannen mogelijk hangen;
 • Leun een beetje achterover in je stoel;
 • Zak lekker in als je uitademt en laat alles los;
 • Kijk weg van het scherm in de verte of sluit je ogen;
 • Neem bewust de tijd om even te ontspannen.
 • Het vereist een beetje oefening om echt te ontspannen tijdens een micropauze, maar toch is het erg belangrijk voor je productiviteit. Een kort moment van totale ontspanning is al genoeg om je spieren te verfrissen en je geest helder te maken.