Nederland staat al 2 jaar op de 6e plek van gelukkigste landen zo staat te lezen in het World Happiness Report 2018. In de top-10 van dit rapport staan alleen maar westerse landen met Nederland dus op nummer zes. In het rapport wordt geluk gedefinieerd aan de hand van factoren als: gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid. Het CBS geeft aan dat 88% van de Nederlandse volwassenen zich gelukkig noemt en dit percentage is sinds 2013 al ongeveer gelijk. Vooral gezondheid speelt volgens CBS een grote rol bij geluk. Bij mensen die gezond zijn beoordeelden 94% zich als gelukkig. Van de mensen die hun gezondheid als slecht of zeer slecht beoordeelden, is maar 58% gelukkig.

Een flink gedeelte van je week wordt besteed aan werk. Dan is het fijn dat je gelukkig wordt of met plezier aan het werk bent. Toch gaan maar een kleine 20% van de werknemers met plezier naar hun werk en momenteel 16% van de medewerkers burn-outklachten heeft en werkstress beroepsziekte nummer één is.

Werkgeluk

In de week van “Het werkgeluk” wil ik onderstaande tips met je delen om meer ontspannen en gelukkiger aan het werk te gaan:

  • Neem tijdig een pauze. Ben je ook nog eens een (prikkel)gevoelig mens, verplicht jezelf niet om in een drukke kantine of op een drukke werkplek je pauze te nemen. Ga naar buiten of keer even naar binnen op een rustige plek. Doe iets wat jou ontspanning geeft. De kracht van pauzes nemen wordt enorm onderschat. Pauzes nemen is zo belangrijk om aan het einde van de dag niet oververmoeid te raken of helemaal leeg te lopen.
  • Tel je zegeningen. Dingen die je al een lange tijd doet, voelen niet meer als bijzonder en maken minder gelukkig. Misschien kun je eens in de keuken bij iemand anders werk kijken en dit vergelijken met je eigen werk. Ik zie dan vaak medewerkers meer tevreden zijn met hun eigen baan, ze beseffen dat hun eigen werk zo slecht nog niet is en kunnen weer de positieve kanten van hun werk zien. Dagelijks benoemen waar je dankbaar voor bent doet ook wat met het geluksgevoel in je brein en positieve gevoelens kun je trainen.
  • Zorg dat je voldoende slaapt. Bij een tekort aan slaap gebeurt er van alles met je brein en lichaam en heeft dit o.a. invloed op je immuunsysteem. Zo ben je onder anderen minder alert en minder stressbestendig. Mathew Walker heeft hier een mooi boek over geschreven met de toepasselijke titel “Slaap”. Op You Tube zijn er ook filmpjes van hem te vinden.
  • Zorg dat je aandacht besteed aan je ademhaling. Drie keer diep in en uit ademen kan je al uit je stressmodus helpen. Wil je leren om dieper en met meer focus te ademen en daarmee je brein en lichaam te ontspannen? Leer dan de hartcoherentieademhaling. Dieper ademen ontspant je brein en is een van de meest eenvoudige manieren om snel te ontspannen.
  • Kijk eens naar de balans werk en privé. Past die nog bij je? Er is een uitspraak: als je geen goede balans werk-privé hebt, dan moet je teveel van jezelf thuislaten. Waar zit je balansprobleem? Waarvan laat jij op je werk teveel van jezelf thuis?
  • Houd eens een dagboekje bij wat je op een dag energie geeft en wat je energie kost. Het inzicht hierin geeft je weer handvaten om kleine zaken te veranderen. Misschien kun je taken delegeren  die je energie kosten of juist meer tijd besteden aan taken die je energie geven. Het zal je snel meer energie geven.
  • Sleep jij jezelf elke dag naar je werk omdat er nu eenmaal brood op te plank moet komen? Kies voor je gezondheid en volg een loopbaantraject zodat je een goede nieuwe loopbaanstap gaat maken. Belangrijk is dat je uit je negatieve energie stapt en weer nieuwe mogelijkheden gaat zien en werkt vindt dat beter bij je talenten en drijfveren past. Is beter voor je gezondheid, je werkgeluk en uiteindelijk ook voor je portemonnee.

Ik hoor graag welke tips je aanspreken om leuk werk van je baan te maken. Kun je er iets mee en heb je er iets aan gehad?