Hoogsensitieve mensen worden niet vaak gezien als geboren leiders. Dat komt door de manier waarop leiders nog altijd gezien worden: hard en zakelijk. Dat betekent echter niet dat HSP’ers geen goede leiders zouden kunnen zijn.
Ze zijn namelijk in bezit van bepaalde kwaliteiten die zeer voordelig kunnen zijn voor een leidinggevende functie. In dit blog gaan we dieper in op de verhouding tussen hoogsensitiviteit en leiderschap.
Hoogsensitiviteit en leiderschap; kan dat samengaan?
Hoogsensitiviteit en leiderschap kunnen wel degelijk samengaan. Voor een HSP’er is het echter heel belangrijk om tijdens het uitvoeren van zijn of haar functie goed op de eigen energie te letten. Dit heeft alles te maken met het feit dat een HSP’er impulsen dieper en intenser worden verwerkt.
Bij een leidinggevende functie horen vaak meer taken die te maken hebben met de omgang met mensen. Hierdoor kun je snel emoties en gevoelens van anderen overnemen. Daarnaast komt er meer verantwoordelijkheid kijken bij een leidinggevende functie.
Dit kan er al snel voor zorgen dat je te veel hooi op je vork neemt als leidinggevende. Duidelijke afspraken maken, taken delegeren en tijd voor jezelf nemen is heel belangrijk voor een HSP’er in een leidinggevende functie.

Een HSP’er heeft specifieke kwaliteiten
Een HSP’er heeft specifieke kwaliteiten die andere mensen niet hebben. Deze kwaliteiten zijn niet alleen heel nuttig tijdens het werk als werknemer, maar ook voor een leidinggevende. Dit zijn enkele voorbeelden van deze kwaliteiten:
Een HSP’er is zeer opmerkzaam
Een hoogsensitief persoon is gevoeliger dan andere mensen voor wat voor impulsen dan ook. Daarnaast worden deze impulsen heel diep verwerkt. Voor een leidinggevende heeft dit als voordeel dat hij of zij opmerkzamer is, meer inzichten kan krijgen en conclusies kan trekken die andere mensen niet kunnen.
De HSP’er neemt meer details waar, deze informatie gaat vaak aan anderen voorbij. Dit is een zeer belangrijke eigenschap voor een leidinggevende. Zorgvuldig werken leidt tot de beste resultaten.
De HSP’er voelt emoties, signaleert gevaar en zorgt voor een fijne werksfeer
Een hooggevoelig persoon is zeer bedreven in het voelen van emoties van andere mensen. Daarnaast voelen ze snel de sfeer in een bepaalde groep. Uit ervaring weet de HSP’er hoe deze sfeer verbeterd kan worden.
Hij of zij vindt het belangrijk om voor een fijne werksfeer te zorgen. Ook hebben ze een goed gevoel voor mensen die buiten de boot dreigen te vallen. Deze mensen weten ze goed op te vangen en te betrekken bij het werk.
Hoogsensitiviteit en leiderschap gaan ook goed samen, omdat de HSP’er moeilijkheden en problemen eerder signaleert. Ze hebben hier als het ware voelsprieten voor. Hierdoor kan de hooggevoelige leider eerder actie ondernemen, waardoor problemen voorkomen of snel opgelost kunnen worden.
Hoogsensitieve leiders zien het grote plaatje
Een HSP’er houdt met alles rekening, ze zijn bedachtzaam, werken strategisch en zijn zeer oplettend. Hierdoor hebben ze heel goed oog voor het gehele arbeidsproces. Ze hebben een groot inlevingsvermogen voor collega’s en werknemers, ze voelen zich geen baas en ze willen het beste uit medewerkers naar boven halen. Werken met onderling vertrouwen en een diepe verbinding vinden HSP’ers erg belangrijk.
De HSP’er heeft een sterke intuïtie
Ben jij een hoogsensitief persoon? Dan zul je gemerkt hebben dat je vaak dingen aanvoelt voordat ze gebeuren. De kans is groot dat je geen idee hebt hoe je dit doet. Waarschijnlijk is je vaak door collega’s gevraagd hoe je aan je informatie komt.
Het is je intuïtie! Het zijn je voelsprieten die dingen aanvoelen voordat ze werkelijk gebeuren. Dat is toch een superpower voor een hoogsensitieve leider?
Groot verantwoordelijkheidsgevoel
Hoogsensitiviteit en leiderschap komen samen in het enorme verantwoordelijkheidsgevoel dat een HSP’er heeft. Een hooggevoelig persoon zal er altijd voor zorgen dat alle taken goed afgehandeld worden. Daarnaast zijn ze gedreven door zingeving. Ze werken met hun gevoel en willen daarom collega’s, klanten en andere mensen zo goed mogelijk van dienst zijn.
HSP’ers doen constant aan zelfreflectie. Ze zien heel goed waar ze zelf fouten hebben gemaakt en waar ze in hun werk kunnen verbeteren. Dit heeft als voordeel dat ze in een leidende rol hun medewerkers altijd met respect zullen benaderen en verbeteren.