Elektronische apparaten hebben een effect op iedereen, het is daarom een punt van zorg, niet alleen voor hooggevoelige mensen. Voor HSP’ers heeft beeldschermwerk echt nog meer impact. In de huidige maatschappij is het echter bijna onmogelijk om beeldschermen te vermijden. Hoe ga je hier als HSP’er mee om? Hoe creëer je werk onder goede voorwaarden voor een hooggevoelig persoon? In dit artikel kun je er meer over lezen.

De effecten van schermtijd

Te veel schermtijd kan schadelijk zijn voor iedereen, het maakt daarbij niet uit of je naar een smartphone staart of de tv op de achtergrond hebt aanstaan. Te veel schermtijd kan de volgende negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid:

Obesitas

Als je lang achter een beeldscherm zit, dan betekent dit automatisch dat je veel zit en dus weinig beweegt. Dit kan obesitas als gevolg hebben. De gezondheid van het hart wordt hierdoor beïnvloed en het kan leiden tot diabetes, verhoogd cholesterol en een hoge bloeddruk.

Slaapproblemen

Elektronische apparaten schijnen een bepaald blauw licht uit. Dit licht verstoort de slaapcyclus van de hersenen waardoor je minder goed slaapt. Om beter te slapen kun je daarom het best schermen vermijden in de slaapkamer.

Chronische nek- en rugpijn

Door veel achter een scherm te zitten kun je last krijgen van chronische nek-, schouder-, en rugpijn. Als je veel beeldscherm doet, zorg er dan voor dat je regelmatig een pauze neemt. Ga even staan en strekken. Zorg er ook voor dat de stoel voldoende steun aan de rug geeft en stel het beeldscherm op ooghoogte in.

Depressie en angst

Uit onderzoek blijkt dat er een direct verband bestaat tussen veel schermtijd en depressies en angsten. Bovendien hebben mensen die veel naar schermen kijken meer moeite met het lezen van emoties in het algemeen.

Dit zijn gevolgen die voor iedereen gelden, voor een HSP’er is de impact van te veel beeldscherm echter nog groter.

Beeldschermwerk HSP en overprikkeling

Impact van teveel beeldschermwerk voor een HSP’er

Beeldschermen hebben een negatief effect op iedereen, daardoor zal de impact op iemand die hooggevoelig is nog groter zijn. Hooggevoelige mensen zijn veel gevoeliger voor prikkels dan andere mensen, bovendien worden ze op een dieper niveau ontvangen. Het effect van de straling van beeldschermen is daarom veel groter bij een HSP’er. De volgende klachten bij HSP’ers worden vaak veroorzaakt door te veel beeldschermwerk:

  • Last van ogen en lichamelijke klachten;
  • Diepe vermoeidheid;
  • Klachten van oorsuizen;
  • Emotionele overprikkeling.

De klachten zijn echter vaak zeer individueel. Het is namelijk ook bekend dat sommige hooggevoelige mensen juist rustig worden van het kijken naar een beeldscherm. Het kijken naar een scherm kan dan een oplossing zijn in geval van overprikkeling door een dag werk of aanwezigheid in een drukke omgeving.

Wanneer het echter gaat om veel beeldschermwerk, dan is het voor een HSP’er van belang om hier verstandig mee om te gaan. Op den duur kunnen de klachten namelijk verergeren waardoor de medewerker zelfs in een burn-out terecht kan komen.

Hoe ga je als HSP’er verstandig om met beeldschermen?

Het gebruik van schermen is zo goed als onvermijdelijk in de huidige maatschappij, dat geldt ook voor de werkvloer. De impact van te veel beeldschermwerk is echter groot voor een HSP’er. Je zult er als HSP’er daarom verstandig mee om moeten gaan. Maak gebruik van de volgende tips om te zorgen dat je niet overprikkeld raak of andere klachten krijgt door te veel schermtijd.

Beperk de tijd achter je scherm

Beperk je tijd achter een beeldscherm. Het is niet te vermijden dat je op het werk achter een beeldscherm moet gaan zitten. Doe echter je taak achter het scherm en ga erachter vandaan als je klaar bent. Heb je wat langer nodig om de taak af te ronden? Neem dan regelmatig pauze, ga weg achter het scherm en loop even rond;

Een goede werkruimte

Zorg voor een goede werkruimte om de klachten van beeldschermwerk te vermijden. Stel het beeldscherm op ooghoogte in, verminder het licht, kijk af en toe weg van het scherm, zorg voor een goede stoel en let op je houding;

Baan waar je met veel schermen werkt

Heb je een baan waar je veel met schermen werkt? Zorg er dan voor dat je in je vrije tijd niet te veel schermtijd hebt. Wees strikt met jezelf en beperk gebruik van smartphone, laptop, gameconsole en andere elektronische schermen. Meld je af van Whatsapp groepen, deze zorgen voor een snelle overprikkeling!

Coaching voor HSP’ers

Te veel beeldschermwerk is slecht voor iedereen, maar de impact is vooral groot voor HSP’ers. Ben jij als HSP’er genoodzaakt om met beeldschermen te werken en zou je hier beter mee om willen leren gaan?