natuurlijk zien, bates methode
Gezond stressniveau

Natuurlijk zien

Beter zien zonder bril, lenzen of ooglaseren
Auteur: Saskia Naber

Het is een prachtig geschreven en vormgegeven boek over natuurlijk zien en de Dr. Bates Methode. Manieren om wazig zicht te voorkomen en beter zien zonder bril, lenzen of ooglaseren.

Wat maakt dat ik enthousiast ben over dit boek?

Ik ben enkele jaren geleden door iemand getipt over dit boek toen mijn ogen wat minder werden. Ik dacht dat ik op korte termijn een bril nodig zou hebben omdat ik niet meer alles goed kon lezen. Door de tips uit de boek toe te passen heb ik tot op heden nog steeds geen bril nodig!

Waar gaat het boek over?

Hele simpele uitgangspunten en oefeningen die ook nog eens prima passen om je stressniveau omlaag te brengen.

Dr. Bates (1860-1931) schijnt een eigenzinnige man geweest te zijn die recht tegen de overtuigingen van zijn collega’s in ging. Hij zette vraagtekens bij de conventionele oogheelkunde in die tijd. Hij ging o.a. van uit dat een bril bijdraagt aan slechter zicht en dat we verkeerde zie-gewoontes hebben en dat mentale spanning bijdraagt aan slecht zicht. De schrijfster Barbara Naber heeft zijn gedachtegoed opgeschreven en vertaald naar de hedendaagse tijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ons computer- en vele schermgebruik. Ze geeft hierover hele goede tips.

De eerste stappen op weg naar natuurlijk zien zijn volgens OVAK:

  • Je Ogen ontspannen
  • Je ogen trainen op Verspringen (accomoderen trainen)
  • Goed Ademen
  • Veel Knipperen (we knipperen veel te weinig)

Er staat ook een mooi hoofdstuk in over CVS (computer Vision) waarin de opticiens computerbrillen adviseren en Barbara Naber de tip geeft om allereerst een te beginnen met niet teveel te staren naar je beeldscherm (wel veel te gaan knipperen) en alle andere principes van de OVAK toe te passen. Daarnaast goed rechtop voor je beelscherm, maximale contrast aanzetten, gebruik het kleinste lettertype. Kleine letters helpen je met de centrale fixatie en het verspringen. Aanrader om te lezen!

Eigenlijk allemaal tips die ook passen bij een gezond stressniveau en goede zelfzorg! Goed ademen en ontspannen.

marjon tjepkema coaching, loopbaancoach, hsr

Wil jij ook wat anders in je werk?

Als coach, trainer en HRM-adviseur heb ik me jarenlang bekwaamd in het coachingsvak. Inmiddels werk ik als zelfstandig coach. Ik lever loopbaancoaching aan professionals, vooral binnen de sectoren zorg en onderwijs. Enkele van de thema’s waarbinnen ik veel expertise heb opgebouwd zijn stress en hooggevoeligheid.

Vaak berusten mensen in de situatie die door de jaren heen zo is gegroeid. Of ze zitten vast in een bepaald beeld dat ze van zichzelf hebben. Mijn ondersteuning is erop gericht om deze patronen te doorbreken en te zorgen dat je weer leert te vertrouwen op je intuïtie.

Ik werk vanuit een gedegen theoretische basis, maar verdiep me in jouw persoonlijke situatie om maatwerk te leveren. Samen gaan we kijken naar jouw mogelijkheden en rekenen we af met ballast die je niet meer nodig hebt. Je kunt zowel individuele coaching bij me volgen als deelnemen aan een cursus in groepsverband. Samen kijken we eerst wat het beste bij jou en jouw situatie past.

Wil je mij beter leren kennen, kijk dan hier of neem contact met mij op!

marjon tjepkema coaching, loopbaancoach, hsr
Over Tjepkema Coaching

Mijn naam is Marjon Tjepkema. In mijn werk als loopbaan- en stress en burn-outcoach help ik mensen met hun persoonlijke weg naar meer vitaliteit en werkplezier. Het liefst voorkom ik overspannenheid en burn-out. Ik ben gespecialiseerd in het fenomeen stress, specifiek in relatie tot hooggevoeligheid (HSP). Op mijn blog lees je alles over stress&burn-out, HSP en loopbaancoaching.

ik heb stress op mijn werk, loopbaancoaching
Weinig energie?
Maak je je zorgen over je hoeveelheid stress? Het liefst voorkom ik als stress- en burn-outcoach overspannenheid en burn-out. Daarom schreef ik dit ebook met 9 concrete tips om je stressniveau te verlagen.

Je privacy in een notendop

Allereerst willen we aangeven dat we zorgvuldig met je gegevens zullen omgaan en dat je je altijd makkelijk kunt afmelden.

Daarnaast hechten we veel waarde aan de veiligheid van je gegevens! Wanneer je een werkboek of checklist hebt gedownload ontvang je periodiek onze nieuwsbrief met daarin nuttige tips over loopbaancoaching, stress&burn-out en hoogsensitiviteit.

Wil je meer weten over je privacy?
Check dan onze privacy policy.

Mocht je hierover vragen hebben?
Mail dan gerust op marjon@tjepkemacoaching.nl

loopbaancoaching, hsr

Download
Checklist Hoog Sensitiviteit

Denk jij dat je hoog sensitief bent, maar weet je het niet zeker? Wil je weten of je hoog sensitief bent? Of wil je weten wat daaronder valt?

Speciaal voor jou schreef ik deze checklist met 30 vragen waarin je kunt onderzoeken of je jezelf zou omschrijven als Hoog Sensitief.
50%

Je bent er bijna!Waar mogen we de checklist "Hoogsensitiviteit" naar toe sturen?

loopbaancoaching, hsr
50%

Je bent er bijna!Waar mogen we het ebook "Eerste hulp bij werkstress" naar toe sturen?