het geschenk, oprah winffrey
Vitaliteit

Het geschenk

12 lessen die je leven kunnen redden
Auteur: Edith Eger

Wat maakt dat ik enthousiast ben over dit boek?

Edith Eger is een van oorsprong Hongaarse vrouw die op haar 16e in kamp Auschwitz terecht komt en dit samen met haar zus overleeft terwijl hun moeder op de dag van aankomst vergast wordt. Op haar 91e schrijft ze haar eerste boek “de Keuze” (overigens ook een enorme aanrader om te lezen, lees je in één ruk uit) en dit jaar heeft ze ook nog dit boek “Het Geschenk” geschreven waarover dit boekverslag gaat.

Waar gaat het boek over?

Op haar 16e danst ze voor dr. Josef Mengele, de beruchte Engel des Doods in kamp Auschwitz. In mei 1945 wordt ze meer dood dan levend door de bevrijders tussen een stapel lijken gevonden, weegt ze nog maar 32 kilo, heeft ze een gebroken rug, buiktyfus, longontsteking, pleuritis en een levensgroot trauma. Ze kwam er fysiek redelijk bovenop maar voelde zich nooit echt vrij omdat ze jarenlang haar traumatische verleden niet kon toelaten en verwerken. “Maar, zegt ze, vrijheid betekent dat we moed verzamelen om de gevangenis af te breken, steen voor steen.

Ze had permanent slachtoffer kunnen blijven, getekend door wat buiten haar macht lag, toch maakte ze de keuze om te genezen. Al vroeg realiseerde ze dat de ware vrijheid alleen te vinden is door vergevingsgezindheid, loslaten en verder gaan. In, en door Auschwitz leerde ze vele wijze levenslessen. Ze draaide haar leven om, en heeft een glansrijke carrière als psychotherapeut, ook nu nog op hoge leeftijd! Door haar opleiding met haar levensuitdagingen te combineren, heeft ze talloze mensen geholpen door verder te gaan dan hun problemen, hoe onoverkomelijk ze deze problemen ook geloofden. Haar levensmissie is om mensen te helpen de keuze te maken te genezen en te helen.

Even kort over haar vorige boek “de Keuze”: dit boek bestaat uit drie delen: het verhaal van Auschwitz, hoe ze haar leven in Amerika heeft opgebouwd en een groot deel van haar leven met haar helingsproces aan de slag gaat, hoe ze psychotherapeute is geworden en het derde deel bestaat uit verhalen en haar aanpak bij haar cliënten. Het boek eindigt met een heftige cliffhanger die de titel van het boek verklaard.

Het boek “Het Geschenk” is een soort vervolg op “de Keuze”. In dit nieuwe boek schrijft ze alle lessen die ze geleerd heeft om te helen en die ze door wil geven. Het boek draagt ze op aan al cliënten waarvan ze (nog steeds) zoveel leert. Haar cliënten hebben haar de moed gegeven om naar Auschwitz terug te keren en aan haar reis naar vergeving en vrijheid te beginnen. Haar cliënten inspireerden haar ook door hun eerlijkheid en moed. Voor mij is hiermee al de titel verklaard. De subtitel, “12 lessen die je leven kunnen redden”, gaat over de lessen die ze je mee wil geven zodat ook jij kunt helen en je uit je gevangenis van overtuigingen en patronen komt.

De 12 sleutels om je te bevrijden uit:

 1. Slachtofferrol
 2. Vermijding
 3. Verwaarlozing
 4. Gevangenis van geheimen
 5. Schuld en schaamte
 6. Onverwerkt verdriet
 7. Starheid en rigiditeit
 8. Wrok
 9. Verlammende angst
 10. Veroordelen en vooroordelen
 11. Hopeloosheid
 12. Niet-vergeven, woede

Als je met deze sleutels aan de slag gaat en je patronen doorbreekt en je pijn in het leven heelt, is dat een geschenk. Ook voor je nageslacht.

Edith Eger heeft dit boek geschreven dan ook met een boodschap geschreven: Wil jde pijn doorgeven, of geef je een geschenk door?

Wil jij ook je patronen en overtuigingen doorbreken? Wil jij je vitaliteitscode kraken?

Ik inspireer en help je graag. Ik heb naast coaching ook hypnose om je patronen en overtuigingen te doorbreken. Nieuwsgierig? Ga je de uitdaging aan? Bel of mail me en we maken een kennismakingsafspraak om verder in te gaan op jouw vraag.

marjon tjepkema coaching, loopbaancoach, hsr

Wil jij ook wat anders in je werk?

Als coach, trainer en HRM-adviseur heb ik me jarenlang bekwaamd in het coachingsvak. Inmiddels werk ik als zelfstandig coach. Ik lever loopbaancoaching aan professionals, vooral binnen de sectoren zorg en onderwijs. Enkele van de thema’s waarbinnen ik veel expertise heb opgebouwd zijn stress en hooggevoeligheid.

Vaak berusten mensen in de situatie die door de jaren heen zo is gegroeid. Of ze zitten vast in een bepaald beeld dat ze van zichzelf hebben. Mijn ondersteuning is erop gericht om deze patronen te doorbreken en te zorgen dat je weer leert te vertrouwen op je intuïtie.

Ik werk vanuit een gedegen theoretische basis, maar verdiep me in jouw persoonlijke situatie om maatwerk te leveren. Samen gaan we kijken naar jouw mogelijkheden en rekenen we af met ballast die je niet meer nodig hebt. Je kunt zowel individuele coaching bij me volgen als deelnemen aan een cursus in groepsverband. Samen kijken we eerst wat het beste bij jou en jouw situatie past.

Wil je mij beter leren kennen, kijk dan hier of neem contact met mij op!

marjon tjepkema coaching, loopbaancoach, hsr
Over Tjepkema Coaching

Mijn naam is Marjon Tjepkema. In mijn werk als loopbaan- en stress en burn-outcoach help ik mensen met hun persoonlijke weg naar meer vitaliteit en werkplezier. Het liefst voorkom ik overspannenheid en burn-out. Ik ben gespecialiseerd in het fenomeen stress, specifiek in relatie tot hooggevoeligheid (HSP). Op mijn blog lees je alles over stress&burn-out, HSP en loopbaancoaching.

ik heb stress op mijn werk, loopbaancoaching
Weinig energie?
Maak je je zorgen over je hoeveelheid stress? Het liefst voorkom ik als stress- en burn-outcoach overspannenheid en burn-out. Daarom schreef ik dit ebook met 9 concrete tips om je stressniveau te verlagen.

Je privacy in een notendop

Allereerst willen we aangeven dat we zorgvuldig met je gegevens zullen omgaan en dat je je altijd makkelijk kunt afmelden.

Daarnaast hechten we veel waarde aan de veiligheid van je gegevens! Wanneer je een werkboek of checklist hebt gedownload ontvang je periodiek onze nieuwsbrief met daarin nuttige tips over loopbaancoaching, stress&burn-out en hoogsensitiviteit.

Wil je meer weten over je privacy?
Check dan onze privacy policy.

Mocht je hierover vragen hebben?
Mail dan gerust op marjon@tjepkemacoaching.nl

loopbaancoaching, hsr

Download
Checklist Hoog Sensitiviteit

Denk jij dat je hoog sensitief bent, maar weet je het niet zeker? Wil je weten of je hoog sensitief bent? Of wil je weten wat daaronder valt?

Speciaal voor jou schreef ik deze checklist met 30 vragen waarin je kunt onderzoeken of je jezelf zou omschrijven als Hoog Sensitief.
50%

Je bent er bijna!Waar mogen we de checklist "Hoogsensitiviteit" naar toe sturen?

loopbaancoaching, hsr
50%

Je bent er bijna!Waar mogen we het ebook "Eerste hulp bij werkstress" naar toe sturen?