Heb je geen plezier op je werk? Voel je geen enkele aansluiting met collega’s? Word je buitengesloten of zelfs gepest? Veel hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen zitten in deze situatie. Dit komt doordat deze mensen een andere belevingswereld hebben, een andere visie en andere interesses. Buitengesloten en niet geaccepteerd worden heeft veel consequenties; je vindt het werk er niet leuk meer door, je krijgt last van faalangst en je zelfvertrouwen wordt er niet beter op.
In dit blog kun je meer lezen waarom hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen vaak problemen hebben op hun werk. Natuurlijk kun je ook lezen hoe je dit zou kunnen oplossen.
Omgangsproblemen van hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen
Er wordt vaak over hoogbegaafden gedacht dat ze moeite hebben met sociale relaties. Dit is nogal een algemene aanname die niet op de waarheid berust. Natuurlijk zijn er veel hoogbegaafden die door hun gave moeite hebben in de maatschappij. Ze vinden het lastig om een gesprek aan te gaan met vreemde mensen, hebben moeite met alledaagse gesprekken en worden hierdoor als minder sociaal bekwaam gezien.
Maar er zijn ook veel hoogbegaafden die wel mee komen in de maatschappij, die goed met anderen op kunnen schieten en die bekwaam zijn in het overbrengen van hun kennis.
Overgevoelig
Ook hoogsensitieve mensen worden vaak als minder sociaal gezien of juist overgevoelig. Een grote reden daarvoor is dat HSP’ers vaak totaal niet houden van small talk. Gezellig een potje ouwehoeren over ditjes en datjes is niet iets waar de HSP’er blij van wordt.
Een hoogsensitief persoon praat liever over inhoudelijke onderwerpen met mensen die hij of zij kent of vertrouwt. De HSP-er kan dan een betrouwbare en wijze gesprekspartner zijn. Soms kunnen hoogsensitieven kortaf en boos reageren. Dit gebeurt vooral als ze overprikkeld raken door geluiden of in bepaalde situaties.
HSP-ers en hoogbegaafden zijn minder bekwaam in gesprekken
Hoogbegaafden zijn vaak verbaal vaardig. Het kan echter lastig voor ze worden wanneer ze iets moeten uitleggen. Het denkpatroon van een hoogbegaafde is ingewikkeld, zelfs zo complex dat het lastig is om onder woorden te brengen. De hoogbegaafde begrijpt het, maar niet in woorden. Hier komt ook nog eens bij dat hij of zij het niet aandurft om iets te zeggen. Een hoogbegaafde kan op dat moment beter beoordeeld worden op zijn acties dan op zijn woorden.
Een HSP’er heeft ook vaak moeite om in openbaar te spreken. Dat gaat zeker op als hij of zij op dat moment het middelpunt van de belangstelling wordt. De impulsen op zo’n moment zijn dan zo groot dat de HSP’er moeite heeft om dit te verwerken. De HSP’ers kunnen, net als hoogbegaafden, zichzelf juist vaak goed uitdrukken in woorden. Zolang zij of hij zich, maar in een vertrouwde en inspirerende omgeving bevindt.
Hoogbegaafden staan anders in het leven
Hoogbegaafden staan vaak anders in het leven dan andere mensen. Ze hebben een bepaalde visie hoe er invulling zou moeten worden gegeven aan het leven. Dit kan nog wel eens conflicten opleveren met hun omgeving. Wetenschap staat vaak hoog in het vaandel van hoogbegaafden, ze doen diepgaand onderzoek en kunnen compleet opgaan in een bepaald onderwerp.
Als iemand zo’n onderwerp zou tegenspreken of zeggen dat het allemaal niet zo belangrijk is, dan kan de hoogbegaafde daar heftig op reageren. De eigenwaarde van de hoogbegaafde kan zelfs aangetast worden als blijkt dat ze ongelijk hebben.
De hoogbegaafden hebben ook een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Als hij of zij denkt in het recht te staan, dan zal er alles aan gedaan worden om dit recht ook te krijgen. Dit kan nog wel eens zorgen voor problemen in relaties, op het werk of zelfs met instanties. Hij of zij zal gezien worden als een drammer of lastpak.
Hoogsensitieven hebben moeite met kritiek
Hoogsensitieve mensen hebben vaak erg veel moeite met kritiek, zelfs als het een kleine opmerking gaat. Ze nemen dit vaak persoonlijk op en kan er zelfs voor zorgen dat het zelfvertrouwen geschaad wordt. Hij of zij zal zich hier waarschijnlijk niet over uiten, maar zich terugtrekken en afzijdig houden. Het is belangrijk om hier goed mee om te gaan.
Hoogbegaafden hebben vaak moeite met humor. Ten eerste nemen ze grapjes vaak persoonlijk op. Dit kan nog wel eens voor conflicten zorgen, omdat de hoogbegaafde zich altijd zal verdedigen. Daarnaast snapt de hoogbegaafde de grap vaak niet, ze worden dan ook vaak gezien als mensen met een vreemde smaak voor humor.
Moeite met presteren in een grote groep
Hoogbegaafden en hoogsensitieven houden er niet van om in een grote groep te moeten presteren. Dit geeft eenvoudigweg zo veel prikkels dat ze dicht zullen slaan of onderpresteren. Ze zullen vaak niet hun best doen en zich expres klein houden. Een presentatie geven voor meerdere mensen is daarom ook iets wat ze niet graag doen. Zelfs in een vergadering zal de HSP’er of hoogbegaafde zich meestal stil houden.
Voor een hoogbegaafde is het ook nog eens vaak moeilijk om zijn of haar kennis kenbaar te maken. De denkwereld van de hoogbegaafde is anders dan van de groep, zijn of haar kennis delen kan dan voor onbegrip zorgen. Dit maakt de situatie voor de hoogbegaafde alleen maar erger.
Gerelateerde blogs
Misschien kan ik je met deze blogs ook helpen: