Lukt het jou om nee te zeggen? Veel mensen vinden het lastig om nee te zeggen, met als gevolg dat ze vaak over hun eigen grenzen heengaan. Toch is het heel belangrijk om nee te leren zeggen. Des te vaker je het doet, des te makkelijker het wordt.
In dit blog geef ik vier redenen waarom je geen nee durft te zeggen en geef ik je een aantal tips hoe je toch kunt leren om nee te zeggen.
Waarom durf jij geen nee te zeggen?
Vind jij het lastig om nee te zeggen? Heb jij altijd de drang om je te verklaren als je nee zegt? Heb je het gevoel dat je de ander een verklaring schuldig bent voor jouw afwijzing? Het goede nieuws is: Je bent niemand een verklaring schuldig. Je kunt gewoon nee zeggen. Punt.
Helaas is dit voor heel veel mensen niet zo simpel als het klinkt. Vooral mensen die opgegroeid zijn in een gezin waar ze geen nee mochten/konden zeggen hebben hier heel veel moeite mee. Dit is een vorm van emotionele verwaarlozing. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je het lastig vindt om nee te zeggen:
Je voelt je schuldig
De meeste mensen die geen nee durven zeggen voelen zich schuldig als ze dit doen. Ook als het verzoek van iemand onredelijk is. Deze schuldgevoelens ontstaan als iemand geleerd heeft altijd behulpzaam te zijn en altijd bereid moet zijn om iemand te helpen. Ze krijgen te horen dat ze een slecht mens zijn als ze dit niet doen.
Je hebt een laag zelfbeeld
Een andere veel voorkomende reden is dat je het gevoel hebt dat je niet zo belangrijk bent als andere mensen. Jouw gevoelens en wensen komen altijd op de tweede plaats.
Je hebt geen idee hoe je nee moet zeggen
Heb jij nog nooit nee gezegd tegen iemand? Dan is de kans groot dat je niet beter weet. Het idee dat je ook nee kunt zeggen voelt dan misschien vreemd en verkeerd.
Je hebt een verkeerd beeld van nee zeggen
Het kan ook zijn dat je denkt dat je altijd een reden moet hebben om nee te zeggen. Dat je altijd een goed excuus moet hebben om nee te zeggen.
Waarom we geen nee willen zeggen
Vanuit onze intuïtie zeggen we liever geen nee of draaien we eromheen. Dit komt omdat het woord nee met negativiteit geassocieerd wordt. Dit kan ten koste gaan van onze populariteit. Ook al is het belangrijk om nee te zeggen om tot je persoonlijke doelen te komen, in de praktijk gebeurt het maar weinig. Veel mensen zijn van nature helpers, en dit geldt met name voor mensen die hoogsensitief zijn.
Hoogsensitieve mensen voelen zich slecht als iemand anders zich slecht voelt. Vooral als het gaat om mensen die dicht bij ons staan, zoals familie en vrienden. We voelen dan de noodzaak om ze te helpen. Het gevolg hiervan is dat we niet aan onszelf denken.
Hoe kun je leren om nee te zeggen?
Iedereen heeft het recht om jou iets te vragen, maar jij hebt ook het recht om nee te zeggen. Zodra je dit begrijpt en accepteert zullen je schuldgevoelens verdwijnen. Jouw gevoelens en wensen zijn net zo belangrijk als die van een ander en hebben zelfs prioriteit. In principe hoef je niet te leren hoe je nee kunt zeggen.
Het enige wat je moet doen is bereid zijn om je ongemakkelijk te voelen. Des te vaker je nee zegt, des te gemakkelijker het wordt. Je raakt namelijk gewend aan het gevoel dat het je geeft. Als je nee zegt hoef je geen verklaring te geven. Simpelweg ‘nee’ of ‘het spijt me, dat lukt me niet’ is voldoende.
Niet terugkrabbelen
Nee zeggen is essentieel om je te kunnen focussen op de dingen die echt belangrijk voor je zijn en op een ontspannen manier te kunnen leven. Lukt het je om nee te zeggen, hou je hier dan goed aan vast. Mensen horen niet graag nee en zullen dan ook proberen om je alsnog over te halen.
Geef hier niet aan toe en wees ook niet bang dat iemand nu slecht over je denkt. Je hebt op een respectvolle manier voor jezelf gekozen en je hebt hier alle recht op. Je geeft anderen aan waar jouw grenzen liggen en dit is heel belangrijk om bijvoorbeeld een burn-out te voorkomen.